-

pondělí 25. listopadu 2013

Proč je létání do vesmíru obtížné?

Odpověď je celkem jednoduchá:
1) Máme slabé motory.
2) Rakety jsou složité a na hranicích technologií
3) Když už všechno překonáme, čeká nás návrat


1) Máme slabé motory.
Problém je v tom, že současné technologie mají malý "kilogramový"  výkon (vyvinutá síla / množství paliva), a z toho plyne, že  na dopravu 1kg nákladu na oběžnou dráhu potřebujeme zhruba 20 kg paliva(!). Takže při startu vážíme 20x víc kvůli palivu a motory musí být 20x silnější. Např. raketoplán na orbitě váží 100 tun, ale při startu váží 2 000 tun.
Pro srovnání: Kdyby podobné "obtíže" byly u aut, potřebovala by Octavia na 100 km asi tak 10.000 litrů paliva (to máme 300 000 Kč :-) a při výjezdu by vážila 10 tun
Jestli jednou budeme mít motory, resp. paliva s mnohem vyšší účinností, budeme na dopravu jedné tuny nákladu potřebovat třeba jen tunu paliva — hned to bude mnohem lepší — dnešní raketoplán s takovým novým motorem by mohl naráz vynést místo 25 třeba 1000 tun nákladu. To znamená, že cena dopravy do vesmíru by klesla 40x — a to už by bylo pořádně znát

2) Rakety jsou složité a na hranicích technologií
Jedná se o natolik komplexní stroje (řádově miliony součástí), že nikdy nenastane chvíle, že funguje všechno. Vždycky se něco porouchá a je na šéfech sekcí, aby řekli buď "kašlem na to, jedem dál" nebo "to se musí opravit", případně "odkládáme start".

3) Když už všechno překonáme, čeká nás návrat
Návrat dolů na Zem je kupodivu také oříšek: Energii srovnatelnou s tou, jakou jsme lodi dodali při dopravě na orbitu, nyní musíme lodi odebrat — jenže palivo už nemáme. Takže musíme brzdit o atmosféru a to velice opatrně. A přitom se ještě strefujeme na místo přistání. Žádná legrace.
(poslal orbiter 2004-09-13, 15:02:40)

Žádné komentáře:

Okomentovat

-------- Pouze komentáře, náměty, dotazy ----------

(Nesmysly, invektivy, reklamy atp. budu mazat)